Opstart

Q: Hvor tænder og slukker jeg espresso-maskinen?
A: Til højre under bunden af maskinen.

Q: Hvornår er maskinen klar til at brygge?
A: Når stålkanten på byggehovedet er av-varmt (15 - 20 min).

Q: Hvordan tænder jeg for kværnen?
A: På knappen på højre side i bunden af maskinen. Maskinen er klar med det samme.

Back >

Bønner

Q: Der mangler bønner i bønnebeholderen, hvad gør jeg?
A: Du tager KIFARU NO*8 NORDIC ESPRESSO, TANZANIA fra Berry & Beans, og kun dem, i køleskabet og fylder i.

Q: Jeg har købt en anden bønne, kan jeg hælde den bønne i bønnebeholderen?
A: Nej. Kværn og maskinen er programmeret til KIFARU NO*8 NORDIC ESPRESSO, TANZANIA fra Berry & Beans. Så med mindre, at det meldes ud, at vi bruger en anden bønne, er det den og kun den, der bruges.

Q: Hvor mange bønner skal jeg hælde i bønnebeholderen?
A: Maksimalt til to dage. Kaffebønner kan ikke lide lys og varme, så de skal helst ikke ligge i bønnebeholderen for længe. Så hellere for lidt end for meget.

Back >

Brygning

Q: Hvor meget kaffe skal der bruges til hhv. en dobbelt og en single espresso?
A: Det skal du slet ikke bekymre dig om. Du skal blot presse portafilteret ind i gaflen på kværnen og kværner indtil kværnen stopper af sig selv. Det gælder både for en single og dobbelt espresso.

Q: Hvordan stamper jeg kaffen?
A: Du fordeler kaffen (f.eks. ved brug af kaffefordeleren), stamper – ikke for hårdt. Brug evt. den præindstillede stamper.

Q: Hvordan brygger jeg hhv. en dobbelt og en single espresso?
A: Du monterer portafilteret i gruppehovedet. Hvis der er tale om en dobbelt-espresso, trykker man på knappen umiddelbart til venstre for stopknappen. Er der tale om en single-espresso (husk: brug portafilter til single-espresso), trykker man på knappen umiddelbart til venstre for dobbelt-espresoo-knappen.

Q: Hvad med de andre knapper - kan de noget spændende?
A: Nej. De er ikke programmeret til noget.

Back >

Mælkeskumning 

Q: Hvordan skummer man mælken? 
A: Ved at gøre som følger: 

  1. Start med kold mælk og en kold beholder (kande)

  2. Fyld kanden ca. halvt op. 

  3. Tøm dampdysen for at fjerne det overskydende vand eller aflejringer.

  4. Sænk spidsen af dampdysen til lige under mælkeoverfladen.

  5. Skum, indtil mælkens rumfang er fordoblet (kaldes for "strækning").

  6. Sænk dampdysen ned i mælken og vip kanden for at lave en hvirvelstrøm.  

  7. Fortsæt til kanden er næsten for varm til at holde (kaldes for "teksturering") og stop så.

  8. Bank kanden mod bordpladen for at frigøre eventuelle luftbobler

  9. Tøm og rens dampdysen, når du er færdig.

Se videoen, hvor vinder af The Berlin Cup i mælkeskumning, Jeppe Hein, viser hvordan.

Back >

Den søde barista

Q: Hvordan søger jeg for, at maskinen er klar til den næste, når jeg er færdig med at brygge?
A: Du tømmer portafilteret, skyller og rengør det med en fugtig klud og monterer det i gruppehovedet.

Q: Jeg har lagt mærke til, at det er længe siden at maskinen er blev rengjort, hvad gør jeg?
A: Du ser denne video, og gør som manden siger. Rensepulver står i skabet under maskinen.

Back >

Don’t try this

Q: Jeg føler mig ret barista-agtigt og får lyst til at stille på kværnen. Skal jeg gøre det?
A: Nej, med mindre, du ved, hvad du laver, skal du bruge tiden på noget andet.

Q: Jeg føler trang til at programmere en knap. Skal jeg gøre det?
A: Nej, med mindre, du ved, hvad du laver, skal du bruge tiden på noget andet.

Back >

Try this

Q: Rasmus er her ikke, og jeg er i tvivl om noget, hvad gør jeg?
A: Spørg Damon – i princippet om hvad som helst, han kan svare på det meste ;)

Back >